Hoe is dat eigenlijk, wonen in een co-living concept?

30 juni 2022

Deze week gingen we in gesprek met Joanna, zij woont in een co-living concept in Utrecht. We vroegen haar onder andere wat co-living in haar gebouw betekent, welke dingen zij met elkaar delen en hoe zij de relatie met de buurt ervaart. Lees je mee?

Kun je wat over jezelf vertellen, hoe ben je in het co-living concept terechtgekomen?

Hey, mijn naam is Joanna en ik ben 28 jaar. Sinds kort werk ik als creatief marketeer in de technologische sector. Ik woon nu zo’n 8 maanden in een co-living concept in Utrecht. Ik ben hier terecht gekomen via via. Het was een beetje een geluk bij een ongeluk. Blijkbaar komen deze woningen normaal op Woningnet terecht maar daar was een storing. Vanuit het beheer hadden ze aan de bewoners gevraagd om een oproep te doen, en zodoende ben ik er tussen gekomen.  

Wat betekent co-living in jullie gebouw?

Bij ons is het zo dat statushouders, studenten, starters en ex-gedetineerden hier allemaal welkom zijn om een appartement te huren. Ik moest ook een intake doorgaan. Dat was eigenlijk heel fijn, want daardoor leerde ik gelijk de community kennen. Er wordt altijd gekeken of de persoon past bij het concept. Hierbij kijken ze ook naar de hobby’s en talenten die iemand meeneemt en hoe iemand die wil inzetten.

We doen veel leuke dingen samen, zoals pizza-avonden, spelletjesavonden of kleine feestjes. Ik vind het “community”-gevoel heel fijn. Zelf heb ik lang op kamers gewoond en ondanks dat het fijn is om alleen te zijn heb ik ook de behoefte om mensen om me heen te hebben.

 

"Dit is dus voor mij de perfecte combinatie. Als ik me alleen voel kan ik altijd gezelligheid opzoeken!"

 

Welke dingen deel je met elkaar?

We hebben per verdieping een gemeenschappelijke ruimte, een soort woonkamer. Deze ruimte mogen we zelf inrichten. Er is ook een gemeenschappelijke keuken waar we met z’n allen gezellig kunnen koken als we dat willen. Per verdieping is de inrichting anders. Iedereen kan echt zijn eigen invulling geven. Wij hebben bijvoorbeeld heel veel planten, maar een andere verdieping heeft weer veel lampjes en vlaggetjes.

Er is ook een gemeenschappelijke tuin waar een paar jaar geleden door bewoners een kleine vijver is aangelegd. Hoe leuk! We organiseren hier ook wel eens een barbecue met muziek en dan zitten we samen aan de picknicktafels. Dit zijn gezellige avonden, waar je iedereen nog beter leert kennen.

 

"Ik vind het heel leuk dat er allemaal creatieve dingen bij ons ontstaan. Zoals ik al eerder zei, de pizza-avonden of samen een vijver aanleggen. En op een andere gang beheren bewoners bijvoorbeeld een weggeefwinkel. Dit vind ik echt superleuk én handig!"

 

Klinkt leuk allemaal! Hoe ziet je eigen ruimte er uit?

Mijn eigen ruimte is ongeveer 25m2. Hierin heb ik een kleine keuken met wat keukenkastjes, een badkamer en een slaap- en woongedeelte. Daarnaast heb ik een klein tuintje, dat is ook heel fijn.

Hoe leerde je mensen kennen toen je hier net kwam wonen?

Toen ik hier net kwam wonen werd ik door een ganggenoot via onze WhatsApp groep uitgenodigd voor een patat-avond. Sindsdien gaat het contact leggen eigenlijk heel natuurlijk.

 

"De gemeenschappelijke ruimte is echt een plek om samen te komen."

 

Hoe ziet het beheer er uit? Wat moet je zelf regelen en wat wordt geregeld?

Services die bij het gebouw horen, zoals een kraan, afvoer of wasmachine worden beheerd door de organisatie en ook vergoed als het kapot gaat. Dingen die wij zelf moeten aanschaffen zijn bijvoorbeeld meubels, koelkasten of een lamp.

Hoe wordt de community ervaren door de buurt?

Dat vind ik moeilijk te zeggen, we wonen in best een chique buurt met riante auto’s dus daar zit wel een verschil. Maar ik merk zelf niet dat buren ergens last van hebben. Er wordt nooit echt geklaagd. 

Zou je anderen aanraden om in een co-living concept te wonen? En zo ja, waarom?

Jazeker, het is gewoon heel leuk! Voor mij is het de perfecte combinatie van het hebben van een eigen ruimte en met andere wonen. In deze samenstelling ben ik sociaal bezig én kan ik veel leren van anderen. Het community gevoel leeft hier heel sterk; veel mensen zijn bereid om elkaar te helpen, dat vind ik mooi om te zien. Wat ook leuk is, is dat we veel ruimte krijgen om eigen dingen te initiëren. Als ik bijvoorbeeld een muziekruimte zou willen maken dan zou dat -na goed overleg met de bewoners en organisatie- kunnen. 

Contact

Heb je vragen of opmerkingen?
Vul dan het formulier in en we nemen ze snel mogelijk contact met je op.

1828

1828 is een project van de 1828 Groep.
Disclaimer